A kedvenc zöldségeim közé tartozik a zöldborsó. Lehet főzelék, köret, töltelék vagy leves, bármilyen formában szeretem. Az alábbi recept Édesanyanyám és Nagymamám zöldborsó levesének keresztezése – kissé a saját ízlésem szerint. Azoknak ajánlom, akik rövid idő alatt, finomat szeretnének az asztalra tenni. Egyáltalán nem bonyolult, és sokféleképpen variálható recept. Jó étvágyat kívánok! 🙂
Hozzávalók kb. 3 literhez:
- 400 g zöldborsó
- 2-4 csirkeszárny (ki mennyire szereti, akár el is hagyható)
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 2 közepes krumpli
- egy nagy csokor petrezselyem
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika (elhagyható, ez esetben világos lesz a leves)
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
1., A sárgarépát, fehérrépát, krumplit megpucoljuk, majd kockára vágjuk.
2., Kevés zsiradékot (az én esetemben általában kókuszolajat) felhevítünk, és ráöntjük a borsót. Közepes tűzön kicsit megpirítjuk. Ezt követően felöntjük 1 bögre vízzel – épp csak hogy ellepje -, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a pirospaprikát.
3., Ha elkezdett forrni, akkor rátesszük a többi zöldséget is, beletesszük a csirkeszárnyakat, majd felöntjük langyos vízzel. Lefedve, közepes lángon főzzük kb. 1 óráig.
Ízlés szerint tehetünk bele gombát, karalábét, vagy más zöldséget is. Tálaláskor eperlevelet vagy csipetke tésztát ajánlhatunk hozzá. Nagyon finom és laktató leves! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: